Dieta w cukrzycy typu II
Cukrzyca typu II jest jedną z najpowszechniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Już co 5 Polak po 50 roku życia zmaga się z tą chorobą lub jeszcze nieświadomie jest w stanie przedcukrzycowym. Niestety wielu Polaków na własne życzenie nabawiło się wielu problemów zdrowotnych związanych właśnie z cukrzyca typu II.

Cukrzyca typu II jest jedną z najpowszechniejszych chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Już co 5 Polak po 50 roku życia zmaga się z tą chorobą lub jeszcze nieświadomie jest w stanie przedcukrzycowym. Niestety wielu Polaków na własne życzenie nabawiło się wielu problemów zdrowotnych związanych właśnie z cukrzyca typu II. Zła dieta, brak aktywności fizycznej i życie w ciągłym pędzie zdecydowanie nie sprzyja zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu II. Jeżeli zmagasz się z tym schorzeniem pierwszą rzeczą, która powinieneś zrobić jest skupienie się na poprawie swojej diety. Zobacz jak powinna wyglądać dieta cukrzycowa i co stoi u jej podstaw.

Czym jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny to system klasyfikacji, w którym produkty spożywcze są oceniane w skali od 1 do 100 na podstawie tego, jak szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Pokarmy przetworzone, takie jak słodycze, pieczywo, ciasta i ciasteczka mają wysoki IG, podczas gdy pokarmy pełnoziarniste, takie jak nierafinowane ziarna, nieskrobiowe warzywa i owoce mają niższy IG. Węglowodany o niskim IG są trawione, wchłaniane i metabolizowane wolniej niż ich odpowiedniki o wysokim IG. Zazwyczaj powodują niższy i wolniejszy wzrost poziomu glukozy we krwi, a w konsekwencji również insuliny. Kontrola indeksu glikemicznego posiłków i zawartości węglowodanów jest wręcz kluczowa w diecie cukrzycowej.

Wartości indeksu glikemicznego

Wartości IG można podzielić na trzy zakresy. Pamiętaj, że niski IG to żywność, która nie podnosi poziomu cukru we krwi tak bardzo, jak żywność o średnim lub wysokim IG. Z tego względu to właśnie produkty o niskim indeksie glikemicznym powinny stanowić podstawę diety w cukrzycy.

Podział wartości indeksu glikemicznego:

  • Niski IG – 55 lub mniej
  • Średni IG – 56 do 69
  • Wysoki IG – 70 do 100

IG czystej glukozy wynosi 100. Dla przykładu, węglowodany proste w produktach takich jak białe pieczywo, płatki kukurydziane czy biały makaron wpływają na to, że IG tych produktów jest wysoki. Wartość IG są w okolicach 80, co powoduje szybki i gwałtowny wzrost glikemii poposiłkowej. W przeciwieństwie do tego zbożowe produkty pełnoziarniste, zawierają węglowodany złożone takie jak pełnoziarniste pieczywo czy kasza gryczana, są dłużej trawione, przez co wolniej podnoszą poziom glukozy we krwi po ich spożyciu.

Jak wygląda powinna wyglądać dieta cukrzycowa?

Dieta cukrzycowa składa się ze wszystkich podstawowych elementów zgodnych z zasadami zdrowego i zbilansowanego odżywiania. Jednak w tym konkretnym sposobie odżywiania szczególną uwagę przykłada się do węglowodanów. Nie mniej jednak są ważne białka i tłuszcze, których również nie może zabraknąć w diecie cukrzycowej. Jeżeli Ty lub ktoś z Twoich bliskich zmaga się z cukrzycą typu II, koniecznie dowiedz się jakie produkty powinny stanowić podstawę tej diety.

Zdrowe węglowodany

Podczas trawienia węglowodany proste i złożone rozkładane są na glukozę, która następnie trafia do krwiobiegu. Ważne jest, aby wybierać produkty z wysoką zawartością węglowodanów złożonych. Węglowodan złożony mają  zdecydowanie niższy indeks glikemiczny niż węglowodany proste. Dzięki temu cały proces trawienia posiłku przebiega dłużej, a glukoza uwalniana jest stopniowo. Ma to szczególne znaczenie w przypadku kontrolowania glikemii poposiłkowej. W komponowaniu posiłków przy diecie cukrzycowej warto wybierać węglowodany takie jak:

  • pełnoziarniste pieczywo,
  • pełnoziarnisty makaron,
  • kaszę: gryczaną, pęczak,
  • rośliny strączkowe: ciecierzycę, soczewicę, soję, fasolę,
  • warzywa nieskrobiowe: szpinak, cukinia, jarmuż, papryka, ogórek, pomidor.

Węglowodany, których należy unikać to przede wszystkim wysoko przetworzone produkty z dodatkiem dużej ilości białego cukru. Pułapką są także słodkie soki i gazowane napoje. Jeśli chodzi o owoce w diecie cukrzycowej, można je wkomponować w codzienną dietę, jednak warto zawsze wybierać te mniej dojrzałe, cytrusowe i jagodowe.

Żywność bogata w błonnik

Błonnik zawiera wszystkie składniki produktów pochodzenia roślinnego, których organizm nie jest w stanie strawić ani wchłonąć. Błonnik nierozpuszczalny wspomaga trawienie i pracę jelit, a błonnik rozpuszczalny wpływa na poziom cukru we krwi. Pokarmy bogate w błonnik to:

  • warzywa,
  • owoce,
  • orzechy,
  • rośliny strączkowe,
  • produkty pełnoziarniste.

Źródło białka

Warto stawiać na chude mięso, takie jak mięso z kury czy indyka. Sporadycznie można spożywać bardziej tłuste produkty, takie jak wieprzowina, wołowina czy baranina. Warto również pamiętać o obecności ryb i owoców morza w diecie. Jedz zdrowe dla serca ryby co najmniej dwa razy w tygodniu. Ryby takie jak łosoś, makrela, tuńczyk i sardynki są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które mogą zapobiegać chorobom serca.

„Dobre” tłuszcze

Stawiaj na tłuszcze pochodzenia roślinnego. Są to produkty zawierające tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Oprócz tego, dodatek tłuszczów do posiłku zmniejszy jego ogólny indeks glikemiczny co korzystnie wpłynie na stopniowe uwalnianie glukozy do krwiobiegu. Zdrowe tłuszcze w diecie cukrzycowej to przede wszystkim:

  • olej rzepakowy,
  • oliwa z oliwek,
  • inne oleje roślinne,
  • awokado,
  • orzechy.

Indeks glikemiczny, a dieta cukrzycowa

Dieta z indeksem glikemicznym to plan żywieniowy oparty na tym, jak żywność wpływa na poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny to wskaźnik przypisany do poszczególnych pokarmów zawierających węglowodany, w zależności od tego, jak bardzo dany produkt podnosi poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny sam w sobie nie jest dietą, ale jednym z różnych narzędzi – takich jak liczenie kalorii czy kontrola węglowodanów – służących do podejmowania wyborów żywieniowych. Termin „dieta z indeksem glikemicznym” zazwyczaj odnosi się do konkretnego planu żywieniowego, który wykorzystuje indeks jako główny lub jedyny przewodnik do planowania posiłków. Z uwagi na to, że w cukrzycy typu II bardzo ważna jest kontrola glikemii poposiłkowej, zaleca się wszystkim zmagającym się z tą chorobą, świadome spożywanie węglowodanów. Dieta opierająca się na doborze produktów pod względem indeksu glikemicznego powinna być podstawą w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy.