sok z buraka
Dzięki bogatym, ziemistym smakom i żywym odcieniom, gotowane buraki i sok z buraków pomagają osiągnąć spożycie, zalecanej przez Instytut Żywienia i Żywności, porcji niezbędnych składników.

Dzięki bogatym, ziemistym smakom i żywym odcieniom, gotowane buraki i sok z buraków pomagają osiągnąć spożycie, zalecanej przez Instytut Żywienia i Żywności, porcji niezbędnych składników odżywczych w ciągu dnia. Choć oba produkty dostarczają witamin i minerałów, buraki i sok z buraków mają nieco inne profile odżywcze. W związku z tym spożywanie gotowanych buraków przynosi pewne korzyści zdrowotne w porównaniu z piciem soku z buraków i odwrotnie. Włączenie obu produktów do zbilansowanej diety sprzyja zachowaniu zdrowia przez całe życie.

Burak kontra sok z buraków – Błonnik

Jedną z głównych zalet gotowanych buraków w porównaniu z sokiem buraczanym jest zawartość błonnika. Jedna porcja gotowanych buraków zawiera 3,4 grama błonnika pokarmowego, co stanowi istotną część dziennego zapotrzebowania na błonnik dla populacji. Z kolei sok z buraków nie zawiera błonnika, ponieważ jest on w całości usuwany podczas procesu wyciskania soku. Błonnik sprawia, że po posiłku czujemy się syci, dlatego porcja gotowanych buraków syci nas dłużej niż analogiczna porcja soku z buraków. Błonnik wpływa również korzystnie na zdrowie, obniżając poziom cholesterolu i zapobiegają zaburzeniom trawienia. Warto jednak mieć świadomość, że nie ka demu zależy na dużej ilości błonnika, dlatego osoby, które muszą ograniczyć jego spożycie, zdecydowanie powinny wybierać sok z buraków. Jeśli zależy Ci na tym aby twój sok z buraków zawierał również błonnik, warto samodzielnie przygotowywać taki napój, blenduję buraki w całości i nie usuwając powstałego miąższu. Dzięki temu możesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu.

Burak kontra sok z buraków – Minerały

Sok z buraków zawiera więcej składników mineralnych w jednej porcji niż gotowane buraki. Jest szczególnie bogatym źródłem potasu i magnezu. Potas odgrywa rolę w skurczu mięśni, pomagając w utrzymaniu zdrowej i sprawnej tkanki mięśniowej serca i przewodu pokarmowego, natomiast magnez wspomaga produkcję energii i odżywia nerki. Szklanka soku z buraków zawiera 878 mg potasu i 62 mg magnezu – 19 % dziennego zapotrzebowania na potas i 20 % dziennego zalecanego spożycia magnezu dla kobiet lub 15 % dla mężczyzn. Z kolei szklanka ugotowanych buraków zawiera tylko 518 mg potasu i 39 mg magnezu.

Burak kontra sok z buraków – Witaminy

Sok z buraków zawiera również więcej witaminy C i folianów na porcję niż gotowane buraki. Wypicie szklanki soku z buraków zwiększa spożycie witaminy C o 13 mg – 14% zalecanego dziennego spożycia dla mężczyzn i 17% dla kobiet – podczas gdy szklanka gotowanych buraków zawiera tylko 6 mg. Podobnie, porcja soku z buraków zawiera 294 µg folianów, czyli trzy czwarte zalecanego dziennego spożycia. W porównaniu, gotowane buraki zawierają tylko 136 µg na filiżankę. Foliany wspomagają zdrowie psychiczne i odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu mózgu, a witamina C odżywia naczynia krwionośne, skórę, kości i zęby.

Sok  buraków dla zdrowia serca – Azotany

Buraki zawierają korzystne związki zwane azotanami, a sok z buraków jest szczególnie bogatym źródłem tych składników odżywczych. Spożywanie azotanów korzystnie wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, ponieważ pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a także poprawia wydolność układu sercowo-naczyniowego podczas ćwiczeń fizycznych. Sok z buraka dostarcza wystarczającej ilości azotanów, aby zapewnić korzyści zdrowotne, natomiast samo spożywanie pokarmów bogatych w azotany – takich jak gotowane buraki – nie wydaje się mieć takiego samego wpływu, jak wynika z badania opublikowanego w 2012 roku. Wybierz sok z buraków, aby czerpać korzyści z azotanów dla układu krążenia.

Korzyści zdrowotne płynące z picia soku z buraka

Choć buraki od dawna znane są ze swoich właściwości zdrowotnych, które wpływają na niemal każdą część ciała, nadal są stosunkowo rzadko spożywanym pokarmem, a tym bardziej w postaci soku. Zacznij dodawać buraki do swoich soków warzywnych już teraz, aby cieszyć się tymi niesamowitymi korzyściami zdrowotnymi soku z buraków. Poznaj efekty picia soku buraka.

  1. Buraki, pokarm alkalizujący, skutecznie pomagają w zapobieganiu i zwalczaniu kwasicy. Regularne picie soku z buraków jest nieodłącznym elementem każdego detoksu.
  2. Dzięki wysokiej zawartości żelaza buraki pomagają regenerować i reaktywować czerwone krwinki, poprawiając w ten sposób zaopatrzenie organizmu w tlen. Miedź zawarta w burakach pomaga również zwiększyć dostępność żelaza w organizmie.
  3. Pomaga w walce z miażdżycą. Wspaniały sok z buraków działa jak silny rozpuszczalnik nieorganicznych złogów wapnia, które powodują twardnienie tętnic.
  4. Korzyści płynące z picia soku z buraka na ciśnienie krwi – Dzięki swoim licznym właściwościom leczniczym buraki okazują się dobrym sprzymierzeńcem dla osób cierpiących na nadciśnienie, a także hipotensję.
  5. Buraki zawierają betainę glicynową, związek organiczny z rodziny aminokwasów o właściwościach przeciwnowotworowych. Badania wykazały, że sok z buraków hamuje powstawanie związków, które powodują powstawanie niektórych nowotworów, takich jak rak jelita grubego i żołądka.
  6. Burak, dzięki temu, że zawiera celulozę, wspomaga motorykę jelit. Regularne spożywanie soku z buraków może więc pomóc w łagodzeniu przewlekłych zaparć.
  7. Cholina zawarta w tym soku pomaga w detoksykacji nie tylko wątroby, ale także całego organizmu w przypadku nadmiernego spożycia alkoholu.
  8. Pomaga w leczeniu choroby wrzodowej. Picie soku z buraka z miodem dwa do trzech razy w tygodniu na pusty żołądek może pomóc przyspieszyć proces leczenia.
  9. Pomaga zapobiegać i zwalczać choroby pęcherzyka żółciowego i nerek. Połącz marchew i buraki, aby uzyskać sok, którego oczyszczające właściwości są bardzo przydatne w przypadku tych dolegliwości.
  10. Dzięki swoim właściwościom oczyszczającym sok z buraków jest bardzo przydatny w przypadku zatrucia, żółtaczki, zapalenia wątroby, zatrucia pokarmowego, biegunki lub wymiotów.
  11. Tak jak sok z buraka pomaga utrzymać elastyczność tętnic, tak jego regularne spożywanie może również pomóc w zapobieganiu żylakom.