superfoods
Chociaż nie istnieje oficjalna definicja superfoods, uważa się, że są to pokarmy, które zawierają dużą ilość niezbędnych witamin, minerałów lub innych związków wspomagających zdrowie.

Wiele osób poświęcających znaczącą ilość godzin na intensywne treningi  zastanawia się jak jeszcze może wspomóc swój organizm w osiąganiu lepszych wyników. Nie jest tajemnicą, że dieta w tym przypadku ma kluczowe znaczenie. W internecie można napotkać się na wiele zalecanych sposobów odżywiania – dieta ketogeniczna, dieta samuraja, dieta wysokobiałkowa – a czy słyszałeś o superfoods?

Czym są produkty superfoods?

Chociaż nie istnieje oficjalna definicja superfoods, uważa się, że są to pokarmy, które zawierają dużą ilość niezbędnych witamin, minerałów lub innych związków wspomagających zdrowie. Powszechnym błędnym przekonaniem jest to, że superfoods to żywność wyłącznie pochodzenia roślinnego. Aby to potwierdzić podajemy kilka przykładów. Ze względu na swój bogaty profil odżywczy, zawierający białko i kwasy omega, łosoś jest uważany za superfoods, a spirulina i chlorella to algi.

Korzyści płynące z superfoods

Aby zrozumieć prawdziwe korzyści płynące z superfoods, należy cofnąć się o krok i spojrzeć na odżywianie z szerszej perspektywy. Aby czerpać korzyści z żywności, superfoods, a nawet suplementów, musimy zdecydowanie ograniczyć (lub całkowicie wyeliminować) przetworzoną żywność, cukry, alkohol i tłuszcze nasycone z naszej diety. Dobra wiadomość jest taka, że nie mamy żadnych ograniczeń w przypadku całkowitej eliminacji przetworzonej żywności z naszego codziennego odżywiania. WYkluczając e produkty możemy jedynie zyskać. Nie potrzeba do tego żadnych magicznych sztuczek, a jedynie wybór lepszej żywności poprzez czystą dyscyplinę i siłę woli.

Z drugiej strony, jeśli uwzględnimy podstawy zdrowego odżywiania, przyjrzyjmy się drugiej grupie czynników, które przyczyniają się do osiągnięcia korzyści zdrowotnych płynących ze włączenia do codziennej diety superfoods, takich jak sprawność sportowa, lepsze trawienie, funkcje poznawcze, zdrowie układu krążenia, sprawność umysłowa, a nawet poprawa nastroju. Na tę drugą sferę składa się aktywność fizyczna, sen i oczywiście bogata w składniki odżywcze żywność (superfoods). Na tę drugą sferę składa się aktywność fizyczna, sen i ogólny stan zdrowia.

Jak superfoods mogą poprawić wyniki sportowe?

Zmniejszanie stanu zapalnego

Superfoods poprawiają wyniki sportowe poprzez zmniejszanie stanów zapalnych w organizmie. Kiedy spożywamy cukry lub przetworzoną żywność, nasze ciało reaguje stanem zapalnym. Jeśli zdarzy się to raz, nie ma to większego wpływu na nasze ciało i możemy po prostu iść dalej. Jednak większość z nas jest narażona na te czynniki wyzwalające każdego dnia. Skutkuje to przewlekłym stanem zapalnym, który może prowadzić do przewlekłej choroby.

Regeneracja mięśni

Wydajność sportowca w dużej mierze zależy od tego, jak szybko mięśnie mogą się regenerować pomiędzy sesjami treningowymi. Ponieważ stan zapalny jest naturalną reakcją na zmęczenie i ćwiczenia, superfoods mogą pomóc w regeneracji mięśni dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym. Wydajność sportowa w dużej mierze zależy od tego, jak szybko możesz się zregenerować pomiędzy poszczególnymi treningami. Superfoods mogą zatem wspomóc regenerację mięśni dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym.

Wchłanianie składników odżywczych i suplementy sportowe

Jeśli chcesz, aby wszystkie białka, przedtreningówki i aminokwasy BCAA, które kupujesz, były warte swojej ceny, to zdecydowanie korzystniejsze będzie połączenie ich ze spożywaniem superfoods.

Superfoods wspomagają wchłanianie i zatrzymywanie składników odżywczych. Jeśli więc naprawdę chcesz uzyskać pełne spektrum działania tej porcji odżywki białkowej, upewnij się, że w Twojej diecie znajduje się również wystarczająca ilość błonnika i enzymów trawiennych.

Detoksykacja za pomocą superfoods

Detoksykacja to proces przekształcania toksyn w mniej toksyczne cząsteczki. Jesteśmy stale narażeni na działanie toksyn. Pochodzą one z zanieczyszczenia powietrza, wody i gleby, a także z naszej żywności.  Do tego problemu przyczyniają się również kosmetyki i środki czystości. Eliminacja szkodliwych substancji jest niezbędna dla naszego zdrowia. Tak naprawdę jest to na tyle istotne, że nasza wątroba stale wykonuje tę pracę za nas. Wątroba przekształca toksyny w wysoce reaktywne metabolity, a następnie wydala je z organizmu. W procesie tym uczestniczą również nasze nerki, płuca i skóra. Jest więc logiczne, że należy wspierać te narządy pokarmami, które mogą pomóc, a nawet przyspieszyć proces detoksykacji. Oznaki, że Twoja wątroba jest przeciążona to wzdęcia, problemy skórne, zaparcia, zmęczenie, nieprzyjemny zapach ciała, opór przed utratą wagi, zmęczenie, a nawet negatywne wahania nastroju. Superfoods takie jak buraki, cytryna, zielona herbata, spirulina, chlorella, trawa pszeniczna, czosnek i imbir mają wyraźne zdolności do wspierania i ochrony wątroby.

Kilka przykładów superfoods

Spirulina

Spirulina jest niebiesko-zieloną algą, która rośnie w słodkiej wodzie w kilku egzotycznych miejscach na całym świecie. Jak bardzo egzotycznych? Hawaje i Japonia są dwoma wiodącymi źródłami spiruliny, ale jej stosowanie w Meksyku datuje się aż do czasów Azteków. Zawartość białka w spirulinie wynosi od 50 do 70% jej wagi, podczas gdy w czerwonym mięsie jest to około 27%. Inne korzyści spiruliny stale badane obejmują detoksykację metali ciężkich, wzmocnienie funkcji immunologicznych i ochronę przed wolnymi rodnikami.

Jarmuż

Liście, które cieszą się coraz większą popularnością w kuchniach i barach sokowych, nie bez powodu. Filiżanka posiekanego jarmużu może dostarczyć Ci do 130% dziennej wartości witaminy C i 200% witaminy A. Jarmuż jest również łatwo dostępny dla każdego, dlatego podczas następnej wizyty w sklepie spożywczym warto wrzucić go do koszyka.

Borówki

Borówki znane są z intensywnego niebieskiego koloru i wyrazistego smaku. Zawierają również mnóstwo polifenoli, takich jak flawonoidy. Są to przeciwutleniacze, które mają pozytywny wpływ na zdrowie komórek. Borówki zawierają również foliany, potas i błonnik. Związki te są szczególnie ważne dla Twojego trawienia.

Kurkuma

Kurkuma jest korzeniem podobnym w formie do imbiru. Pochodzi z Indii i jest używana od tysięcy lat w medycynie ajurwedyjskiej. Kurkuma jest również podstawą w kuchni indyjskiej. Kurkumina jest najbardziej znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Poprzez ukierunkowanie procesów ustrojowych, takich jak interleukina i tkankowy czynnik wzrostu. Poprawia to funkcjonowanie płuc. Kurkumina zmniejsza również przewlekłe stany zapalne i poprawia funkcjonowanie komórek.